Vandaag! – W-Dreej

Venlose 100-hits van A tot Z

Schermopname (6013)

artiestenpagina: W-Dreej
plaats: Venlo
jaar:
 2010
geschreven door: Quinn Warmerdam
afkomstig van het album: Vandaag!
ook een hit voor: Dario & Imca Marina – ’n heerlijke dag (2011)
LVK-prestatie: 2010-1
positie Eeuwige L1mbo Top 100: 45


ook verkrijgbaar op:
– Vastelaovend Van Eijsde Tot De Mookerhei 17 (2010)

weetjes
– Vandaag! was voor W-Dreej in 2010 de eerste LVK-overwinning. In 2011 en 2012 zegevierde het Venlose drietal opnieuw.
– Een unicum: geen enkele andere act won ooit drie keer op rij het LVK. Ook anno 2020 staat dit record nog als een huis.
– W-Dreej zorgde met Vandaag! voor de tiende Venlose LVK-zege. Het was de eerste keer dat een lied uit Venlo won dat niet ook al bij Jocus in de prijzen was gevallen. W-Dreej trad op dat moment al enkele jaren provinciebreed op, waardoor deelnemen aan de Leedjesaovend in Venlo door de daar bij horende verplichtingen bij een eventueel prijswinnend nummer tijdtechnisch niet meer mogelijk was.

– Een jaar eerder was W-Dreej met Weej halde van alles als derde geëindigd op het LVK, de tot dan toe beste prestatie voor Christel, Quinn en Hay.
– In 2011 kwam Vandaag! tot 3 in de L1mbo Top 100, verreweg de hoogste notering voor een LVK-lied in de geschiedenis van de aller tijden-chart. Tweede op de lijst is Iech höb diech weer gevoonde van ’t Merretkoer (nummer 7 in 1998, twee jaar later alweer uit de L1mbo Top 100 verdwenen), Hônderddoézend kier van Thei & Marij kwam tot 10. Verder haalde geen enkel LVK-nummer tot nu toe de bovenste tien van de L1mbo Top 100. Wel zijn er LVK-nummers die al jaren vaste ‘gezichten’ in de lijst zijn, zoals Wie d’r Herrgot Limburg hat gemaak van Frans Croonenberg.
– Vandaag! is zonder twijfel één van de ‘moderne vastelaovendklassiekers’: het lied viel meteen ontzettend in de smaak en brengt sindsdien op elk feest de stemming er in.

– In de L1mbo Top 10 stond Vandaag! in februari 2010 op 1. Het was de eerste nummer 1-notering voor W-Dreej in die lijst. Momenteel staat de teller op vier: de voorlopig laatste was Hald óg vas in februari 2014.
– W-Dreej nam na het grote vastelaovendsucces een Nederlandstalige versie op van Vandaag!, maar die versie leverde geen hitsucces op. De cover die Imca Marina en Dario in 2011 uitbrachten werd een bescheiden hitje. Zij noemden hun versie ’n heerlijke dag, dat lied kwam tot 56 in de Single Top 100.
– Opmerkelijk: Dario en Imca Marina maakten gebruik van de originele orkestband van Marlstone. De juichzang van Quinn en Hay en de vreugdekreetjes van Christel zijn in de Hollandse opname nog gewoon te horen.

L1mbo Top 100-prestaties

eerste jaar: 2010
laatste jaar: 2022
hoogst: 3
lijsten: 13
puntentotaal: 874

L1mbo Top 10-prestaties

binnenkomst: februari 2010
hoogst: 1 (1 lijst)
lijsten: 1
positie jaarlijst: 2010-11
puntenaantal: 10

Venlose-100-prestaties
eerste jaar: 2016
laatste jaar: 2016
hoogst: 35
lijsten: 1

Vastelaoves Top 555-prestaties

eerste jaar: 2010
laatste jaar: 2023
hoogst: 1
lijsten: 14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s